GelişimErzurumYazı

BANU DEDEMAN

Gelişim Erzurum Dergisi olarak, Ülkemizde turizm sektörünün önde gelen isimlerinden Sayın Banu DEDEMAN ile bir röportaj gerçekleştirdik. Dedeman isminin Erzurum için önemli bir yeri var. Rahmetli Murat DEDEMAN’ın bundan yıllar önce Erzurum için attığı O büyük adım şehrimiz için o kadar önemli ki… Sözü fazla uzatmadan sizleri röportajımız ile baş başa bırakıyoruz.
Bize kendinizden ve iş hayatınızdan kısaca bahseder misiniz?
1975 yılında Ankara’da doğdum. TED Ankara Koleji ve F.M.V. Işık Lisesinin ardından 1994 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde Hotel Management Sertifika Programı’na katıldım. 1996 yılında oğlum Murat Özmestçi dünyaya geldikten sonra okula geri dönme kararı verdim ve 2000 yılında University of Miami’de İşletme bölümüne girdim. Bir sene sonra Türkiye’ye dönerek, Koç Üniversitesi’nde İşletme eğitimine devam ettim. 2002 yılında Bilgi Üniversitesi’nde Tasarım Yönetimi ve Kültürü Sertifika Programı’na, 2010 yılında Mutfak Sanatları Akademisi’nde aşçılık eğitimine katıldım.
Dedeman ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi olarak, çalışma hayatıma 1993 yılında Dedeman Holding’de Finans ve Mali İşler departmanında başladım. Holding Kurumsal Projeler Direktörü olarak şirketin yeniden yapılanması ve kurumsal yönetim ilkelerine geçiş sürecinde rol aldım. Gayrimenkul, kurumsal iletişim ve insan kaynakları alanlarında yöneticilik yapma fırsatım oldu. 2004-2007 yılları arasında grup şirketlerimizden Decar Oto Kiralama’nın Genel Müdürlüğünü üstlendim, global markaların egemen olduğu oto kiralama sektöründe yatırımlar yaparak Decar’ın büyüme hedeflerini tüm ekibimle ile hayata geçirdik. 2007’de kısa bir dönem Dedeman Turizm Yönetimi, Satış Pazarlama Direktörlüğü görevini üstlendim. Ardından otelcilik sektöründe çalışmalarıma Yönetim Kurulu Üyesi olarak devam ettim. 2019 Temmuz ayında babam rahmetli Murat Dedeman’ı erken bir yaşta kaybettikten sonra kardeşim Rıfat Dedeman ile şirketlerin yönetim kurullarını yeniden oluşturduk. Rıfat Bey, Dedeman Holding ve Dedeman Madencilik şirketlerinin Yönetim TEMMUZ 2021 11 Kurulu Başkanlığını, ben ise otelcilik sektöründe faaliyet gösteren Dedeman Turizm Yönetimi şirketinin başkanlığını devir aldım. 2019 Ekim ayı itibariyle şirketin hem Yönetim hem İcra Kurullarına başkanlık yapıyorum.
Babanız Murat DEDEMAN için büyük anlamlar ifade eden Palandöken’in sizde ki karşılığını öğrenebilir miyiz? Palandöken sizin için ne anlama geliyor?
Palandöken’in Dedeman ailesi için yeri çok farklı. 90’lı yılların başında, kimsenin Ankara’nın doğusuna yatırım yapmadığı bir dönemde, Er - zurumlu dostlarımızın daveti üzerine Palandöken’deki ilk otel yatırımını gerçekleştirdik. Türkiye’nin en uzun pistleri - ne ve rakipsiz kar kalitesine sahip olan Palandöken Kayak Merkezi, bugün kış turizminde önemli bir paya sahip. Bu hikâ - yeye 30 yıldır şahitlik yapmak bizler için çok değerli. Çocuk - larına kayak tutkusu aşılayan, bu spora gönül vermiş bir aile olarak, kış tatillerimiz yıllar boyunca Dedeman Palandö - ken’de geçti. Kısaca özetlemek gerekirse benim için Dedeman Palandöken “baba yadigârı” demek. Kurumsal olarak otel pazarlamasının ötesine geçip, Palandöken’de destinasyon pazarlaması yaptık. Yurtdışın - daki bağlantılarımız ile birçok ülkeden kayak severleri ağırla - dık. Ardından aşağıdaki oteller bölgesinde ikinci yatırımımız olan Dedeman Palandöken Ski Lodge otelini açtık. Babamın dağlara olan hayranlığı, kayak severliği tüm aile üyelerine de geçti. Bizler de bu manevi ha - 12 GELİŞİM ERZURUM tıraya sahip çıkıp, otellerimizi yenileyerek, Dedeman markasının uzun yıllar Palandöken’de devam etmesini istiyor, bu amaçla çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Ülkemiz açısından bakarsak, Palandöken’in Turizm Sektöründeki yerini nasıl görüyorsunuz?
Erzurum’da kış aylarının uzun sürmesi, karın yerde kalma süresi, nem seviyesi, hâkim rüzgarların elverişli olması gibi birçok etken sebebiyle, gelecekte Palandöken’in Türkiye’nin bir numaralı kayak merkezi olacağına inanıyorum. Aynı zamanda tesislerin, suni karlama faaliyetlerinin uluslararası ve ulusal birçok merkezden daha verimli bir seviyede olması önemli bir avantaj. 2100 metre rakıma sahip lokasyonu ile iklim krizinden en az etkilenecek lokasyonlardan biri. 2011 yılında Üniversite Olimpiyatlarını ağırlayan Erzurum, Konaklı Kayak Merkezi ile dünyada önemli bir yere sahip. Devletimizin ve Erzurum Büyükşehir Belediyemizin yatırımlarını takdirle takip ediyoruz. Ejder A.Ş.’nin vizyonist ve oldukça dinamik projeleri var. Outdoor ve kış sporlarına meraklı misafirlerin tüm beklentilerini karşılayabilen Palandöken Kayak Merkezinin, uluslararası seviyede de hak ettiği konuma ulaşacağına gönülden inanıyorum.
Palandökeni farklı kılan özellikleri sizce nelerdir? Bu farklılıklar ülkemize ve dünyaya yeterince anlatılabiliyor mu?
New York Times Gazetesi tarafından da dünyanın en iyi 18. kayak merkezi olarak gösterilen Palandöken Kayak Merkezi'nde slalom ve büyük slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescilli iki pist bulunuyor. Hatta bu pistlerden birinin ismi 2019 yılı Aralık ayında “Murat Dedeman Pisti” ismini aldı.
Erzurum'un güneyinde yer alan 3 bin 176 m yüksekliğindeki Palandöken, 5 ay boyunca kayak yapmaya elverişli yapısı, kar kalitesi ve uzun pistleri ile dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biri konumda yer alıyor.1993 yılında "Kış Turizm Merkezi" ilan edilen ve 70 kilometre uzunluğunda, 25 kilometre genişliğinde bir alanı kapsayan Palandöken Dağları, uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Ülkemizin özellikle kış turizmi için büyün önem arz ettiğini düşündüğümüz Palandöken’in sadece ülkemizde değil global anlamda da daha çok bilinmesi ve tercih edilmesi, elbette ülke turizmimiz için en büyük arzumuz. Palandöken’de 1994 yılından bu yana faaliyet gösteren, bölgenin ilk yatırımcısı olan Dedeman Hotels & Resorts International olarak bizler de, yaptığımız yatırımlar ile Palandöken’in hem dünyada hem de yurt içerisinde tanıtımı için yıllardır büyük çaba ve inançla çalışmaktayız.
Turizmde nasıl bir Palandöken hayal ediyorsunuz? Hayalinizde ki Palandöken için ilk olarak hangi adım atılmalı?
Dünyadaki en iyi 20 kayak merkezi arasında gösterilen Palandöken’in dünyanın kayak merkezi haline gelmesi en büyük arzumuz. Kış turizminde genel olarak iç pazar üzerinden daha çok çalışılıyor olsa da farklı ülkelerden kayak severlerin ülkemize gelmesi için seyahat ve konaklama konusunda şartların iyileştirilmesi çok önemli. Kış turizmi için yurtdışından gelecek misafirler için charter uçuşların sürekli hale getirilmesi gerekiyor. Kış turizminin yapıldığı bölgelerdeki havalimanlarında yaşanan yoğunluk ve sorunların en aza indirmesi konusunda el birliği ile çalışılması gerekiyor.
Turizmde Palandöken için ilk olma özelliğini taşıyan ya da daha açık bir ifadeyle Palandöken’i turizme kazandıran Dedeman Turizm A.Ş.’ nin Palandöken’deki serüveninden kısaca bahseder misiniz?
Dedeman markası için Palandöken’in her zaman çok özel bir yeri var. 2019 yılında kaybettiğimiz liderimiz, rahmetli babam Murat Dedeman, Türkiye’nin içinde bulunduğu zor koşullara rağmen, dönemin valisinin de yönlendirmesi ile 1993 yılında Palandöken Kayak Merkezi’ndeki ilk otel yatırımını gerçekleştirmişti. Murat Dedeman sadece 1994 yılında hizmete giren otelimizin değil, aynı zamanda Palandöken Kayak Merkezi’nin de gelişmesini sağladı. Bu yatırım ile Türkiye yeni bir destinasyon kazanırken, bölge kayak merkezi haline gelerek uluslararası pazarda da yer bulmaya başladı. Geçen 28 yılda Palandöken çok yol aldı.
Başkanımız Murat Dedeman’dan devir aldığımız bu misyonumuzu günümüzde de sürdürmeye devam ediyoruz. Renovasyon yatırımlarımıza pandeminin olumsuz etkilerine rağmen devam ettik. Yenileme yatırımlarımızın Palandöken Kayak Merkezi’nin genel algısına da katkı sağlayacağına inanıyoruz.
Erzurum için yeni yatırım düşünceleriniz var mı?
Palandöken’deki iki otelimizde daha kaliteli hizmet verebilmek adına, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, yatırımlarımızı renovasyon odaklı sürdürüyoruz.
Erzurum’da kış turizminin yanında sizce hangi turizm çeşidi alternatif olarak ön plana çıkarılabilir?
Kış sporları ve kış turizmi bakımından Türkiye’nin birinci derecede önemli ve öncelikli kayak alanları arasında yer alan Palandöken’deki otellerimizde kayak haricinde farklı etkinlikler de gerçekleştiriliyor. Dedeman Palandöken ve Dedeman Palandöken Ski Lodge otellerimiz kış turizminin yanında, acenteler tarafından düzenlenen Kültür Tur programları ile yüksek irtifa kampları konaklamalarına, kurumsal firmaların konaklamalı organizasyonlarına, bölgede gerçekleşen spor müsabakası ve etkinliklerine, banket turizmi olarak da bölgede gerçekleşen konaklamalı ve konaklamasız toplantı organizasyonlarına ve düğünlere ev sahipliği yapmaktayız. Kayak tatiline ek olarak bu ve benzer alanlara odaklanılmasının Palandöken turizmini büyüteceğini düşünüyoruz.
Ülkemizde turizmin önündeki en büyük engel nedir diye bir soru sorsak cevabınız ne olur? Bu engeli turizmin önünden nasıl kaldırabiliriz?
Ülkemiz; kalkınmış, zengin, refah düzeyi yüksek bir ülke olmak için her olanağa sahiptir. Coğrafi konumu, doğal kaynakları, tarihi, kültürü, yemekleri ve insan kalitesi başta olmak üzere birçok değeri var. İçinde bulunduğumuz pandemi dönemi maalesef bu olanakların yeterince değerlendirilmemesine sebep oldu. Bununla birlikte yerel yöneticilerin genel tabloyu iyileştirmek için yaptığı çalışmalar mevcut. Örnek vermek gerekirse Sayın Valimizin önderliğinde, yenilenen havalimanı bugün Türkiye çapında 3.sırada ve yüksek teknoloji ile hizmet veriyor. Bence bizim en büyük engelimiz güven eksikliği. Yapabileceğimize inanmak işin yarısı, diğer yarısı ise çok çalışmak. İstikrarlı ve sürdürülebilir politikalar ile ülkemizde turizm sektörünün önü çok açık. Dilerim tüm hayallerimize ve hedeflerimizi kısa zamanda ulaşırız.
Ülkemizde birçok sektörün en büyük sorunlarından biri olan ara eleman noktasında sizde sıkıntı yaşıyor musunuz? Özellikle turizm sektöründe bu sıkıntılı durumu sizce nasıl aşabiliriz?
İstihdamı sağlanacak olan personelin eğitimlerinin teorik düzeyde verilmesi, personelin yetersiz eğitim alması, sektörümüzde hizmet standartlarının yetersiz olmasına sebep olmaktadır. Dil eğitimi en az B1 seviyesinde olması gerekmekte, bu konuda çalışmaların artırılması önem taşımaktadır. Turizm desteklerinin ulaşılabilir bir sistem haline getirilmesi, sezonun 12 aya yayılması, alternatiflerin çoğaltılarak turizmin çeşitlendirilmesi bence önemli başlıklar arasında yer alıyor.

İsimsiz