“Nasıl insanlar yetiştirelim?”, “Gençlerimize kimi örnek gösterelim?”, “Bana adam gibi bir adam söyleyebilir misin?”… gibi daha bir sürü soru sorulsa buna cevap olarak verilecek isimlerden biri şüphesiz,
“Fethi Gemuhluoğlu” olur. Peki, kimdir bu Fethi Gemuhluoğlu?
O, her şeyden önce adam gibi bir adamdır. Ömrünü “adam”lıkla, “insanlık”la geçirmiş; kâmil bir insanda bulunması gereken vasıfları kendinde cem etmiş bir insandır. Ahlak, erdem, fazilet adına ne varsa hepsini kendinde buluşturmuş bir insandır.
O, bir İstanbul beyefendisidir. Türk kültürünün ocaklarından biri olan Arapkirli bir Türkmen ailenin çocuğu olarak, Türk kültürünün baş şehri İstanbul’da dünyaya gelen Gemukluoğlu, Osmanlı Türk aydının yaşadığı semtlerde Göztepe ve Erenköy’de bir çocukluk dönemi geçirir.
Onun yetişmesinde bu mekânların tesirleri görülür. O, daha çocukluğundan itibaren İstanbul’un terbiye ettiği, yetiştirdiği bir İstanbul beyefendisidir.
O, Türkçesi buram buram İstanbul kokulu bir adamdır. İstanbul Türkçesinin bütün güzelliğiyle insanların ruhlarına, gönüllerine giren, kimseyi incitmeyen kelimelerle konuşan bir insandır.
O, bir zarafet adamıdır. Davranışları İstanbul renkli bu adam; kibarlığıyla, nezaketiyle, saygısıyla gönüllerde güzel izler bırakmıştır.
O, bir fikir ve dava adamıdır. Tam anlamıyla Müslüman bir Türk’tür. Düşüncelerinin kaynağını İslâm’dan ve Türklükten alan bu güzel adam, bunların yılmaz savunucusudur. Bu değerleri savunurken de aşkla, vecdle yapar bunu. Bütün iştihasını Türk insanın kendisini iyi yetiştirmesine harcayan Gemuhluoğlu, bu konuda muvaffakiyete ulaşmış nadir dava adamlarındandır.
O, bir tevazu adamıdır. Aldığı tasavvufî terbiyeden de olsa gerek alçakgönüllüğü ile gönüllerde taht kuran bu güze insan; şan, şöhret ve riyadan uzak bir yaşam sürmüş; yaptığı her işte Yaratanın rızasını umarak hareket etmiştir.
O, bir sevgi ve hoşgörü adamıdır. Gemuhluoğlu, Yesevî’nin hikmetleriyle, Yunus’un sevgi diliyle konuşan, Mevlana’nın hoşgörüsüyle davranan bir gönül adamıdır.
O, bir dostluk adamıdır. “Dostluk” kitabının altında İRFAN EHLİ BİR GÖNÜL ADAMI: FETHİ GEMUHLUOĞLU Prof. Dr. Halit DURSUNOĞLU TEMMUZ 2021 31 adının olması boşuna değildir. Hakka ve halka dost olana dosttur bu güzel yürekli insan. “Dostluk”u kendisiyle özdeşleştiren bu dost adam, kaybolmaya yüz tutan değerlerimizi yeniden filizlendiren insandır. Aşk ve sevgiyle, dostlukla her kapının açılacağını ifade eden Gemuhluoğlu, bu değerleri tekrar hatırlatan adamdır.
O, bir nesil eğitmenidir. “Gençliğimiz, geleceğimizdir.” gerçeğinden hareketle gençlerin yetişmesine, bilgi, beceri ve ahlak bakımından onların gelişimesine önemli katkılarda bulunan bir terbiye adamıdır. Rahleitedrisinden geçenlerin hizmetleri, onun eseridir. Müslüman ve Milliyetçi gençlerin yetiştirilmesinde çok emekleri olan bir nesil eğitmenidir o. Bugün birçok insanın gençliğinin, orta yaşının idolüdür o.
O, bir vefa adamıdır. Onun şahsımı etkileyen en önemli yönlerinden biri de, bu vefa bilincidir. Bir anısıyla da bunu aktaralım. Kurtuluş Savaşımızın simge isimlerinden Mareşal Fevzi Çakmak vefat ettiğinde, onun hatırasına gösterdiği tavır çok etkileyicidir: Dönemin tek yayın organı olan radyoda, neşeli şarkılar ve oyun havaları çalınmasını arkadaşlarıyla beraber protesto eden Gemuhluoğlu, Fevzi Çakmak'ın vefatının yasını tutmak için Harbiye'deki Ordu Komutanlığına giderek, oradaki bayrağı yarıya indirir; ardından da Beyazıt Camisi'ndeki cenaze namazı sonrasında da Mareşal'in tabutunu resmi makamlara teslim etmeyip öncülük ettiği gençlerle beraber cenazeyi omuzlayarak Eyüp Sultan'a kadar götürür. Onun ne kalitede bir adam olduğunu göstermeye sadece bu olay yetmez mi?
Ruhu şad, mekânı Cennet olsun!